Terapi Jiwa dan Penyakit HatiAllah SWT berfirman dalam surah al-A’raf ayat 156 yang bermaksud: “Dan rahmatku meliputi segala sesuatu.”

Begitu juga dalam surah az-Zumar ayat 53 yang bermaksud: Katakanlah, “Wahai hamba-hamba-Kau yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu sekalian berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Dia adalah Zat yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

Dalam kitab Riadis Solihin, Imam al-Nawawi, meletakkan dua ayat al-Quran ini dalam bab Berharap pada Allah. 

Pertamanya, untuk menghilangkan perasaan sedih dan dukacita hendaklah kembali rujuk kepada Allah SWT dengan bertaubat agar jiwa menjadi suci dan tenang. Sebaiknya, bangun waktu malam dan solat taubat. 
Kedua, banyakkan menyebut istighfar dan menyebut: “Wahai Tuhan kami, sesungguhnya Kami sudah menzalimi diri kami (dengan melakukan banyak maksiat). Sekiranya Engkau tidak mengampuni dosa kami dan tidak merahmati kami, nescaya kami akan termasuk golongan orang yang rugi (terutamanya di akhirat). 

Ketiga, banyak melakukan muhasabah diri dan melakukan perubahan ke arah yang lebih baik. Di samping itu banyakkan doa seperti doa yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: “Ya Allah, perelokkanlah agama (pada diri kami) yang menjadi benteng segala urusan kami dan perelokkanlah dunia kami yang padanya kami mencari penghidupan dan perbaikilah akhirat kami yang padanya kami kembali (untuk menerima balasan) dan jadikanlah hidup, bertambah-tambahnya kebaikan (amal soleh) dan jadikanlah mati, kerehatan daripada segala yang buruk.” 

Selain itu, banyakkan membaca doa yang dibaca pada waktu pagi dan petang yang bermaksud: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada kegelisahan dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu daripada lemah (jiwa) dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil serta aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan orang.” – Riwayat Abu Daud.

Keempat, banyakkan melakukan perkara yang beroleh ketenangan seperti istiqamah dalam solat berjemaah, banyakkan melakukan solat tahajud, berzikir, menghadiri pengajian agama, berdamping dengan alim ulama, berusaha memantapkan keimanan dengan meningkatkan ilmu agama, berfikir tentang akhirat, bergaul dengan orang yang mempunyai akhlak yang baik serta menghubungkan silaturahim dengan kaum kerabat.

Di samping itu, hendaklah berusaha mencari reda Allah SWT dengan berpegang teguh dengan agama serta melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya. Jangan mencari reda manusia sehingga menderhakai Allah SWT kerana ia menjadikan anda sedih dan kecewa. 

Allah SWT berfirman dalam surah al-Furqan ayat 63 yang bermaksud: “Hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang (Ibadur-Rahman) itu iaitu orang yang berjalan di atas muka bumi dengan rendah hati dan apabila orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang mengandungi keselamatan.

Menurut tafsir Ibnu Kathir dalam menjelaskan ayat berkenaan iaitu antara sifat hamba Allah SWT yang beriman iaitu:

Pertama, seperti disebut Allah SWT, “orang yang berjalan di atas muka bumi dengan rendah hati...” bermaksud dengan tenang dan tenteram tanpa menampakkan kesombongan serta takbur. 

Kedua, seperti disebut selepasnya, “Dan apabila orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata (yang mengandungi keselamatan)” yang bermaksud, apabila orang jahil menegur mereka dengan ucapan kotor, mereka tidak membalasnya dengan teguran sama. Malah mereka memaafkan, menyambut dengan santun dan tidak mengatakan sesuatu selain ucapan yang baik. Hal sebeginilah yang selalu dilakukan oleh Rasulullah SAW. Wallahua’lam.8 Jenis penyakit hati
Ada lapan penyakit yang disebut oleh Rasulullah s.a.w dalam hadis tersebut . Pertama al-ham , humum , keresahan , gelisah . Yang kedua al-hazan , dukacita , sedih . Perbezaan di antara al-ham dan al-hazan ialah manusia resah kepada sesuatu yang belum berlaku . Menanti sesuatu , dia resah , Menunggu sesuatu dia resah .
Contohnya seorang pelajar yang sudah melalui exam / peperiksaan , dan sekarang sedang menunggu keputusan . Dia resah , dia gelisah . Tidurnya tidak nyenyak , buat apa pun tak kena , kerana hatinya bertanya-tanya - bagaimanakah hasil daripada peperiksaan tersebut ? 

Adapun dukacita ialah ke atas sesuatu yang telah berlaku . Telah keluar keputusan dan dia gagal maka dia bersedih , dia berdukacita .

Yang ketiga al-'ajz - lemah . Yang keempat al-kasl - malas . Sifat lemah , sifat malas , membelenggu manusia sehingga menjadikannya manusia yang tidak produktif , yang tidak boleh diharap , yang tidak boleh diserahkan apa juga tugasan dan tanggungjawab . Lemah , malas , tidak ada upaya untuk buat sesuatu . Mungkin kerana sakit , mungkin kerana tenaga yang kurang , ataupun sebagainya . Malas adalah sifat buruk yang perlu dijauhi .

Yang kelima al-jubn - sifat takut . Yang keenam al-bukhl - sifat kedekut . Takut dalam menyatakan kebenaran . Takut dalam menyatakan hak . Takut dalam melakukan sesuatu yang benar . Ini penyakit jiwa yang melanda manusia . Walbukhl - dan sifat kedekut . Manusia menjadi begitu terikat dengan hartanya . Enggan bersedekah , enggan memberi .

Yang ketujuh gahalabatid-dain - beban hutang . Hutang yang banyak , yang melingkari tubuhnya . Dia tidak boleh bergerak akibat lilitan hutang yang terlalu banyak . Mungkin saja itu hutang yang perlu - makan , minum , rumah , tempat tinggal dan sebagainya .

Tetapi ada juga kadangkala hutang yang tidak perlu . Hanya semata-mata ingin mengikuti corak kehidupan yang mewah . Melihat orang senang , dia ingin senang . Melihat orang mewah , dia ingin mewah . Melihat oranga ada sesuatu , dia pun nak ada sesuatau . Maka dia sanggup berhutang . Ini penyakit yang akan menjadikan manusia hamba nafsu dan hamba perasaan , membawa kepada kedudukan , kegelisahan , kesedihan dan sebagainya . 

Penenang diri  • Kembali rujuk kepada Allah SWT dengan bertaubat agar jiwa menjadi suci dan tenang.   • Bangun waktu malam dan kerjakanlah solat taubat.  • Banyakkan beristighfar, berdoa.

  • Banyak melakukan muhasabah diri dan melakukan perubahan ke arah yang lebih baik. 


  • Lakukan banyak perkara yang beroleh ketenangan seperti istiqamah dalam solat berjemaah.   • Buat rutin melakukan solat tahajud, berzikir, menghadiri pengajian agama, berdamping dengan alim ulama.   • Berusaha mantapkan keimanan dengan meningkatkan ilmu agama dan berfikir tentang akhirat, bergaul dengan orang berakhlak baik serta menghubungkan silaturahim dengan kaum kerabat.   • 0 comments:

    Teman seperjuangan..